Francqui-Prijs 2018 gaat naar fysicus Frank Verstraete (UGent) voor zijn grensverleggend onderzoek in de kwantummechanica

Dinsdag 12 juni 2018 — De Francqui-Prijs 2018 is dit jaar naar een onderzoeker binnen de exacte wetenschappen gegaan. Het is fysicus Frank Verstraete van Universiteit Gent die de belangrijkste Belgische wetenschapsprijs in ontvangst neemt voor zijn onderzoek binnen het domein van de kwantummechanica. Hij ontwikkelde de zogenaamde “Quantum Tensor Networks”, een nieuwe taal die het mogelijk maakt om de problematiek van veeldeeltjesverstrengeling beter te begrijpen en te beschrijven. Het theoretisch kader van Verstraete is toepasbaar op verschillende domeinen in de kwantummechanica en opent bovendien concrete perspectieven voor de ontwikkeling van kwantumcomputers. Net daarom heeft de jury van gerenommeerde internationale experts voorgezeten door Nobelprijswinnaar David Gross (Physica 2004) beslist de Francqui-Prijs uit te reiken aan deze uitzonderlijke wetenschapper. Deze prijs brengt kwantummechanica weer een stapje dichter bij het brede publiek, iets wat kwantumfysicus Stephen Hawking ook nauw aan het hart lag. De officiële overhandiging vond plaats op 12 juni 2018 in het Paleis der Academiën.

Meer informatie over de Francqui-Prijs, de juryleden en de laureaat van dit jaar, Frank Verstraete, kunt u terugvinden in het persdossier in bijlage.

Hieronder enkele foto's van de uitreiking:

©Dann
Frank Verstraete, Koning Philip, Herman Van Rompuy ©Dann
Frank Verstraete ©Dann
Herman Van Rompuy ©Dann
Thibault Bricteux Whyte