Koning Filip reikt Francqui-Collen-prijzen uit aan Bart Loeys (UAntwerpen) en Cédric Blanpain (ULB)

Vandaag reikte de Fondation Francqui voor het eerst twéé prijzen uit in de biologische en medische wetenschap. Bart Loeys (UAntwerpen) en Cédric Blanpain (ULB) namen de Francqui-Collen-prijzen 2020 voor hun bijdragen aan klinisch en fundamenteel onderzoek in ontvangst van Zijne Majesteit de Koning.

Bart Loeys, onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen in de cardiogenetica, ontving een prijs voor zijn baanbrekend onderzoek naar de genetische oorsprong van aorta aneurysma's. In samenwerking met de Amerikaanse onderzoeker Dietz beschreef hij ook een nieuwe aandoening binnen dat domein, die nu het Loeys-Dietz-syndroom heet.

De andere prijs werd uitgereikt aan Cédric Blanpain, een onderzoeker aan de ULB, die als eerste gebruikmaakte van de techniek van celtracering waarmee hij erin slaagde om de exacte oorsprong van bepaalde kankers te achterhalen. Deze substantiële ontdekkingen zullen helpen om nieuwe kankerbehandelingen te identificeren en regenererende therapieën te ontwikkelen voor de letsels van de huid en het hart.

Ter ere van professor Désiré Baron Collen, winnaar in 1984 en mecenas, dragen beide prijzen ook zijn naam.

Hieronder vindt u foto's van de ceremonie:  

Over Fondation Francqui

Een prestigieuze award

De Francqui-Prijs wordt soms ook wel de ‘Belgische Nobelprijs’ genoemd. Dat is te verklaren door de rijke geschiedenis en het internationale karakter van deze award. De Francqui-Stichting werd in 1932 opgericht door de Belgische diplomaat Emile Francqui en door Herbert Hoover, de toenmalige president van de Verenigde Staten. Na de Eerste Wereldoorlog hadden deze twee prominenten enorm veel energie gestopt in diverse wetenschappelijke organisaties, teneinde het onderzoek in België te stimuleren. De multidisciplinaire Raad van Bestuur van de Stichting wordt momenteel voorgezeten door Graaf Herman Van Rompuy, erevoorzitter van de Europese Raad en minister van Staat, en door professor Pierre Van Moerbeke, gedelegeerd bestuurder en zelf een eerdere laureaat van de Francqui-Prijs.

De Francqui-Stichting schenkt elk jaar een prijs van 250.000 euro aan een wetenschapper, afwisselend uit de exacte wetenschappen, de humane wetenschappen en de biologische en medische wetenschappen. Meerdere laureaten van de Francqui-Prijs werden later in hun loopbaan bekroond met internationale prijzen, sommigen zelfs met de Nobelprijs. De Belgische laureaten van de Nobelprijs voor chemie, geneeskunde en fysica, Ilya Prigogine, Christian de Duve en François Englert ontvingen de Francqui-Prijs respectievelijk in 1955, 1960 en 1982.